Huollamme sivustoamme tiistaina 20.8. klo 21–24. Tänä aikana sivullamme voi esiintyä käyttökatkoja. Pahoittelemme käyttökatkoista aiheutuvaa haittaa.
Metsäretkeily vahvistaa lapsen kehitystä ja taitojen oppimista monipuolisesti. Luonnossa liikkuessa mieli rentoutuu, ja lapsi saa mitä parhainta liikuntaa. Kun ympäristöön saa tutustua kaikilla aisteilla, lapselle syntyy samalla myös luonteva luontosuhde.
Tutkiminen, kyseleminen ja ihmettely ovat lapselle luontaista. Aluksi tutustuminen heti kotioven ulkopuolella olevaan maailmaan riittää, mutta vähitellen elinpiiri laajenee, sillä lapsi on luonnostaan utelias ympäristönsä tutkija. Tutkimusretkelle ei tarvitse lähteä kauas, vaan retken voi hyvin tehdä myös omaan lähimetsään tai -puistoon. Aikuisen tehtävä on olla mukana lapsen tutkimusmatkalla, ruokkia lapsen uteliaisuutta sopivasti ja ihmetellä yhdessä lapsen kanssa ympäristöä.
Luonnossa liikkumisella on kokonaisvaltainen vaikutus niin aikuisen kuin lapsen hyvinvointiin. Metsän luonto ja rauha tarjoavat lapselle mielihyvää, raikasta ilmaa, elämyksiä sekä tärkeitä yhdessä jaettuja kokemuksia, jotka kaikki tuottavat iloa lapsen elämään.
Mitä retkelle sitten tarvitsee mukaan ja mitä luonnossa voi tehdä? Keräsimme seitsemän vinkkiä koko perheen yhteisille luontoretkille.
1. Varustautukaa säähän ja maastoon sopivasti
Metsäretkelle päälle kannattaa pukea säähän ja maastossa liikkumiseen sopivat vaatteet ja jalkineet, joita pieni likaantuminen tai rispaantuminen ei haittaa. Kumisaappaat ovat luontoretkeilijän vakiovarusteita!
Myös muista retkeilyvarusteista on iloa:
- Luuppi tai suurennuslasi: sammalmätäs lähikuvassa avaa oven aivan toisenlaiseen maailmaan.
- Kiikari: tuo kauempana olevan luonnon lähelle.
- Kännykkä: Kännykän kameralla voit tallentaa kätevästi ikimuistoiset kokemukset. Kännykkä on myös hyvä olla mukana jo turvallisuussyistä.
- Kartta: Paperinen kartta tai kännykkään ladattava maastokartta on tärkeä ottaa mukaan, varsinkin jos lähtee retkelle vieraampaan maastoon.
2. Havainnoikaa luontoa kaikilla aisteilla
Lapsi osaa havainnoida ja eläytyä kaikilla aisteillaan. Mitä pienempi lapsi on, sitä tärkeämpää on antaa hänen tutkia asioita koko kehollaan. Pienenkin lapsen voi pyytää sulkemaan silmät ja kertomaan, kuuluuko lintujen ääniä tai tuulen suhinaa. Entä miltä metsässä tai pihalla tuoksuu sateen jälkeen? Mitä tapahtuu, kun lätäkköön hyppää vauhdilla? Älä pelkää sitä, että lapsi laittaa suuhunsa esimerkiksi multaa (tämä tutkitusti parantaa myös vastustuskykyä!) tai likaa vaatteensa. Mene mukaan hänen maailmaansa kuulostelemaan ääniä, tunnustelemaan erilaisia pintoja tai tuoksuttelemaan kukkia. Turvallisia ja tuttuja kasveja voi myös maistella.
3. Varatkaa aikaa tutkimiselle
Etenkin jos retki suuntautuu metsään, aikataulut kannattaa unohtaa ja antaa metsän laskea stressitasoja. Anna lapselle aikaa tutkia ympäristöään sekä kurkistaa kivenkoloihin ja puiden onkaloihin. Metsässä parasta on liikkuminen rauhassa ilman hoppua. Oppimisessa hahmotetaan usein kolme vaihetta – löytämis-, tutkimis- ja pohtimisvaihe. Niinpä hieman suuremman lapsen kanssa voi tutkia esimerkiksi sitä, mihin muurahainen on matkalla ja minkälaista taakkaa se kantaa mukanaan. Lapsen kanssa voi myös käydä vaikka katsomassa lähimetsän tai -puiston tiettyä puuta tai pensasta eri vuodenaikoina ja pohtia, mitä puulle kuuluu.
4. Antakaa metsän ruokkia mielikuvitusta
Metsässä ja luonnossa liikkuessa lapsi saa käyttää mielikuvitusta, kekseliäisyyttä ja luovuutta rakennellessaan luonnonmateriaaleista erilaisia hahmoja ja leikkipaikkoja sekä tutkiessaan metsän aarteita. Aikuinen voi tarjota vierellä tukea ja ohjausta niin aktiiviselle ja rohkealle lapselle kuin varovaiselle tutkijalle.
Metsäretkellä lapsille voi keksiä erilaisia pieniä tehtäviä ja leikkejä, jotka innostavat lasta tutkimaan luontoa.
- Majan rakentaminen yhdessä on lapsista innostavaa puuhaa.
- Kaatunut puunrunko houkuttaa lasta kiipeilyleikkiin.
- Kannon päältä voi laskea puun vuosirenkaat ja selvittää puun iän.
- Geokätköily on hauskaa puuhaa isommistakin lapsista.
- Kerätkää huivin päälle keppi, kivi, puun lehti, havunneulanen ja käpy.
- Tehkää kotona paperinen taulunkehys, jonka läpi voitte katsoa luontoa kuin elävää valokuvaa.
5. Sopikaa rajat seikkailijan taitojen mukaan
Itsenäinen tutkimusmatkailija ja seikkailija kiipeää puuhun tutkimaan, kuinka kauas sieltä näkee. Arempi lapsi taas ei välttämättä uskalla lähteä aikuisen viereltä pois. Yksilölliset erot eivät kuitenkaan estä seikkailemista. Seikkailijan kanssa kannattaa sopia esimerkiksi siitä, mihin asti hänellä on lupa mennä. Arkaa tutkijaa kannattaa kannustaa etsimiseen ja löytämiseen. Kun lapsi uskaltautuu vähitellen laajentamaan reviiriään, kiitä ja kannusta rohkeasti ja uteliaasti maailmaa tutkailevaa lasta. Elinpiirin laajentaminen kasvattaa itsetuntoa, kehittää sosiaalisia suhteita ja taitoja sekä tuo varmuutta muuhunkin kasvuun.
6. Muistakaa tärkein – eväät!
Pikku retkestäkin tulee juhla, kun mukana on eväät. Juoma, hedelmä tai pieni leipä riittävät hyvin eväiksi. Evästauko on retken kohokohta – myös aikuisille. Kahvikupillinen ei maistu missään niin hyvältä kuin kannonnokassa istuessa. Retkieväät on hyvä pakata mukaan eväsrasiaan. Jos roskaa kuitenkin syntyy, vie mennessäsi se, minkä toit tullessasi.
7. Jatkakaa luontopuuhia myös kotona
Metsäretkeltä tutut puuhat jatkuvat myös kotona. Olemme koonneet myös kivaa luontoaiheista puuhaa niin kotona tehtäväksi kuin metsään mukaan otettavaksi. Voit printata puuhat tai klikkaa auki omalla puhelimellasi. Myös Luontoon! -puuhakortit tarjoavat rutkasti tietoa Suomen luonnon tavallisimmista kasveista ja ötököistä ja niistä on koko perheelle iloa niin metsäretkellä kuin sen jälkeenkin.
Printtaa mukaan puuhapaketti
Olemme koonneet kivaa ilmaista luontoaiheista puuhaa niin kotona tehtäväksi kuin metsään mukaan otettavaksi. Printtaa puuhat alla olevasta linkistä tai klikkaa auki omalla puhelimella.
» Luontopuuhaa kotiin ja metsäretkelle
Lisää kivoja vinkkejä metsäretkelle löydät Suomen lasten metsäretkipäivän sivuilta.
Maalaa vedellä Suomen Luonto -puuhakirja
Veikeät karhunpennut, suloiset saimaannorpat, uljaat laulujoutsenet ja muut Suomen kauniin luonnon eläimet heräävät eloon vedellä maalaamalla! Kasta sivellin veteen, väritä mustavalkoiset kuviot huolella, ylläty ja ihastu! Väri ilmestyy sivuille kuin taiottuna.
Lue myös
Innostavia leikkejä pihalle ja metsäretkelle
Nappaa tästä talteen hauskat leikkivinkit pihaleikkeihin, kesämökille ja metsäretkelle.
Tekemistä lapsille kotiin
Olemme koonneet perheiden avuksi kivaa tekemistä eri ikäisille lapsille. Näitä ilmaispuuhia lapsi voi tehdä itsenäisesti tai yhdessä vanhemman kanssa puuhaillen.