3

Ajankohtaista

Hoksaa tunteet mukana Vuoden Peli 2021 -kilpailun finaalissa

Oppi&ilon tunnetaitoja kehittävä Hoksaa tunteet -peli kilpailee Vuoden Lastenpeli 2021-sarjan finaalikolmikossa. Finalistit on valittu laajasta joukosta laadukkaita kotimaisia ja kansainvälisiä lautapelejä.

Hoksaa tunteet -peli on erinomainen tapa harjoitella tunnetaitoja innostavan pelaamisen ohessa. Pelissä tutustutaan tunteisiin, opitaan tunteiden nimeämistä sekä harjoitellaan vuorovaikutustilanteiden syy-seuraussuhteiden hahmottamista pelilaudan tilanteiden kautta.

Pelin rikas kuvitus on luotu herättämään lapsen kiinnostus: miksi ötökkä mököttää keinussa, mitä tilanteessa on voinut tapahtua? Onko ötökkä surullinen vai vihainen – tai kenties molempia?

Pelilaudan tapahtumat tarjoavat oivan tilaisuuden vanhemman ja lapsen pohdinnoille erilaisista arjen tilanteista ja niiden herättämistä tunteista. Aikuinen pääsee luontevasti sanoittamaan lapsen kokemia tunteita. Tämä edistää lapsen tunnetaitojen kehittymistä.

Meille on kunnia olla finaalissa juuri tunnetaitoja kartuttavalla pelillä. Tunnetaidot ja niiden harjoittelu ovat tärkeä osa lapsen kasvua ja kuljettavat kohti tasapainoista, hyvää elämää. Hoksaa tunteet -peliä vaikka läheistensä kanssa pelatessa taidot kehittyvät monipuolisesti, iloitsee Oppi&ilon tuottaja Johanna Laurila.

Tunnetaitojen vaikutukset näkyvät kokonaisvaltaisesti ihmisen elämässä. Kyky käsitellä tunteita heijastuu vuorovaikutukseen ja esimerkiksi kykyyn toimia ihmissuhteissa. Tunnetaidot suojaavat meitä myös stressiltä ja auttavat käsittelemään vastoinkäymisiä. Näin tunnetaidot voidaan nähdä yhtä tärkeänä taitona kuin lukutaito.

Lautapelien pelaaminen kartuttaa lapsen taitoja monipuolisesti. Pelatessa lapsi pääsee kokemaan erilaisia tunteita turvallisesti – niin jännitystä, onnistumista, iloa kuin pettymystä. Yhdessä pelaaminen tarjoaa mahdollisuuden lasten ja aikuisten väliseen vuorovaikutukseen, mikä on perusta lapsen sosiaalisten taitojen kehittymisessä. Isommassa porukassa pelatessa lapset omaksuvat taitoja myös toinen toisiltaan. Pelejä pelaamalla lapset oppivat kärsivällisyyttä, oman vuoron odottamista, pettymysten sietämistä sekä voittamista muut huomioiden.

Lue Vuoden peli 2021 -kilpailun lehdistötiedote tästä»

Hoksaa tunteet on 4-8-vuotiaille suunniteltu vauhdikas tutkimispeli, jossa etsitään pelilaudalta erilaisia tilanteita ja tunteita. Pisteen saa nopeimmin tunteen tunnistanut pelaaja. Humoristinen eläinaiheinen kuvitus ilahduttaa kaikenikäisiä pelaajia. Pelin suunnittelussa on ollut Oppi&ilon tekijätiimin lisäksi asiantuntijana KM Johanna Viianen, joka on ollut mm. Turun Yliopiston Rinnalla-hankkeessa kehittämässä menetelmiä lasten sosiaalisemotionaalisen taitojen tukemiseen.  Peliä voi pelata myös ruotsin- ja englanninkielisenä.

Kenelle: Vanhemmat


Lue seuraavaksi

Vinkkejä vanhemmille

Arki on parasta harjoitusta tunnetaidoille

Vinkkejä arkeen

Yhdessä pelaaminen kehittää tärkeitä taitoja – vinkkejä perheen pelihetkiin

Tuotesuositus

Tutustu Hoksaa tunteet! -perhepeliin