3

Vinkkejä arkeen

Yhdessä pelaaminen kehittää tärkeitä taitoja – vinkkejä perheen pelihetkiin

Yhteinen pelihetki lapsen kanssa tekee hyvää niin lapselle kuin aikuiselle. Se irrottaa arjesta ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Yhdessä pelatessa oppii tärkeitä vuorovaikutus- ja tunnetaitoja. Lapsi pääsee kokemaan erilaisia tunteita turvallisesti - niin jännitystä, onnistumista, iloa kuin pettymystä. Lue lastenpsykiatri Janna Rantalan vinkit yhteisiin pelihetkiin.

1. Yhdessä pelaaminen on välittämistä

Pelaaminen on mainio tapa irrottautua arjesta, olla yhteisen tekemisen äärellä ja antaa aidosti aikaa toisille. Yhdessä tekeminen kertoo, että haluan olla kanssasi, olet minulle tärkeä. Yhteinen ilo ja yhdessä tekeminen ovat liimaa lapsen ja aikuisen vuorovaikutussuhteelle. Lapsen kanssa pelaaminen on yksi hyvä tapa osoittaa välittämistä.

2. Pelaaminen kääntää huomion ruudusta yhdessäoloon

Lasten ruutuajasta huolehditaan, mutta yhtälailla myös aikuiset uppoavat ruudun lumoon. Yhdessä pelaaminen on hyvä tapa irrottautua erilaisista mobiililaitteista ja rauhoittua vaikkapa viikonlopun tai loman viettoon. Kun ollaan pelin äärellä, on aikaa itselle, toisille ja yhdessä olemiselle.

3. Pelaa tutkimalla ja oivaltamalla

Pienelle lapselle peli ja sen pelaaminen on jo itsessään elämys. Voittaminen tai häviäminen eivät ole tärkeintä, vaan taaperolle voi aluksi riittää, että vain tutustutaan peliin tutkimalla nappuloita, pelilaudan kuvia ja hahmoja. Pienille tehdyissä peleissä lähtökohtaisesti tärkeintä onkin yleensä oivallukset, asioiden havainnointi ja onnistumisista iloitseminen.

4. Sovella säännöt lapsen ehdoilla

Lapsella on vilkas mielikuvitus ja pelit saattavat innostaa häntä keksimään omia luovia tapoja pelata tai leikkiä. Ei siis haittaa, vaikka pieni lapsi ei osaisi tai noudattaisi sääntöjä. Niitä voi soveltaa lapsen ehdoilla. Tästä muistipelistä tulikin nyt “etsi kaikki valkoiset eläimet” -peli!

5. Valitse kehitysvaihetta tukeva peli

Oppi&ilolla on pelejä kaikenikäisille lapsille, pienistä taaperoista alkaen. Pelien suunnittelussa tärkeänä lähtökohtana on lapsen kehitysvaihe. Kuhunkin kehitysvaiheeseen sisällöltään ja vaikeustasoltaan sopiva peli innostaa ja ilahduttaa lasta eniten. On tärkeä muistaa, että kukin lapsi kehittyy omalla vauhdillaan. Jos lapsen kehityksessä on viivästymiä, voi pelata myös lapsen ikää nuoremmille tarkoitettuja pelejä, jotka kehittävät juuri hänelle tärkeitä taitoja.

6. Anna lapsen loistaa

Vaikka voittaminen ei ole tärkeintä, lasten mielestä on hienoa, kun h saavat loistaa suhteessa aikuisiin. Esimerkiksi muistipeleissä lapset pesevät usein aikuiset mennen tullen.

7. Pelaamalla oppii uutta ihan huomaamatta

Yhdessä pelaaminen kehittää luontaisella tavalla lapsen tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Pelatessa lapsi pääsee kokemaan erilaisia tunteita turvallisesti – niin jännitystä, onnistumista, iloa kuin pettymystä. Yhdessä pelaaminen tarjoaa mahdollisuuden lasten ja aikuisten väliseen vuorovaikutukseen, mikä on a ja o lapsen sosiaalisten taitojen oppimisessa. Isommassa porukassa pelatessa lapset oppivat myös toinen toisiltaan.

Pelaaminen kartuttaa myös muita taitoja. Pelejä pelaamalla lapset oppivat kärsivällisyyttä, oman vuoron odottamista, pettymysten sietämistä sekä voittamista muut huomioiden. Pelit opettavat myös kognitiivisia taitoja, kuten havaitsemista, tarkkaavaisuutta, muistamista ja päättelykykyä. Oppi&ilo-pelien ytimessä on erilaisten taitojen oppiminen oivaltamalla, pelin tiimellyksessä – kuin huomaamatta. Näitä taitoja ovat mm. kirjainten opettelu, lukemaan oppiminen, matemaattiset taidot tai vaikkapa motoriset taidot.

8. Pelihetkistä perheen yhteinen perinne: peliperjantai

Pelaamisesta voi tehdä perheen yhteisen perinteen, vaikka jokaperjantainen pelihetki, jonne kokoonnutaan olemaan yhdessä. Yhdessä pelaamisesta tulee vielä kivempaa, jos lapsilla on yhdenvertainen mahdollisuus pärjätä ja olla valitsemassa pelattavia pelejä aikuisten kanssa. Peli-iltoja tai perheturnauksia voi järjestää myös vaikka yhdessä tuttavaperheen kanssa.

Artikkelia varten haastateltiin lastenpsykiatrian erikoislääkäri, pari- ja perhepsykoterapeutti Janna Rantalaa, joka käyttää erilaisia pelejä apuna myös työssään lasten parissa.


Suosikkipelit eri-ikäisille lapsille

 

Eläinperheet ensipeli 1-3 -vuotiaille

Pienten lasten ensipeli, jossa harjoitellaan muotoja ja päättelykykyä yhdistämällä poikaset oikeille vanhemmille. Peli kehittää lapsen kuvanlukutaitoa, keskittymiskykyä ja vuorovaikutustaitoja.

Tutustu verkkokaupassamme »

Etsi Eläin -äänimuistipeli 2-4 -vuotiaille

Ihastuttava lapsiperheiden suosikkituote! Röh-röh ja hau-hau – tunnistatko eläimen äänen? Onnistutko kääntämään ääntä vastaavan kuvakortin? Eläinten äänet riemastuttavat lapsia ja kuvaparin etsiminen tuo peliin jännitystä. Eläimet tulevat tutuiksi tässä uudenlaisessa muistipelissä, joka kehittää myös keskittymiskykyä ja vuorovaikutustaitoja.

Tutustu verkkokaupassamme »

Hoksaa tunteet -peli 4-8-vuotialle

Hoksaa tunteet -peli on valittu Vuoden lastenpeli 2021 -kilpailun finaaliin. Iloisessa tutkimispelissä etsitään pelilaudalta erilaisia tilanteita ja tunteita – pisteen vie nopeimmin tunteen tunnistanut pelaaja! Runsas ja humoristinen kuvitus ilahduttaa kaikenikäisiä pelaajia. Vaihtelua peliin tuo kaksipuolinen koottava pelilauta, jossa on helpompi ja haastavampi puoli. Tunteiden tunnistaminen ja nimeäminen on tärkeä pohja tunnetaitojen kehittymisessä. Yhteisten pelihetkien kautta tämäkin taito kehittyy oivaltavalla tavalla!

Tutustu verkkokaupassamme»

 

Tutustu kaikkiin Oppi&ilon kehittäviin peleihin täällä »


 

Kenelle: Vanhemmat


Lue seuraavaksi

Vinkkejä vanhemmille

Maltti kasvaa iän myötä – näin tuet lapsen keskittymiskykyä ja itsesäätelytaitoja

Minä osaan

Lapsi oppii leikkien