Tietoa aikuisille | Viisi vinkkiä onnistuneisiin syntymäpäiväjuhliin

Viisi vinkkiä onnistuneisiin syntymäpäiväjuhliin

ihanat syntymäpäivät
Apua, lapsen synttärit lähestyvät. Mitä erikoista keksisi tai mihin menisi? Pitäisikö kotiin kutsua taikuri? Ei hätää. Kun lapsilta kysytään, synttärit vietetään kotona, tarjoiluista ei tarvitse ottaa paineita ja ohjelmaksi kelpaa vanha kunnon onginta.

Näennäisestä vaatimattomuudesta huolimatta yksi asia on kuitenkin varma: lapsille synttärit ovat vuoden kohokohta. Niitä odotetaan ja suunnitellaan pitkään ja hartaasti. Alle kouluikäisille mieluinen juttu on erityinen synttäriteema. Suosituimmat teemat ovat tuttuja klassikoita prinsessoista merirosvoihin. Päivänsankarin lempiteeman voi ulottaa kaikkeen rekvisiittaan, sillä teemanmukaisia kertakäyttöastioita, pöytäkoristeita ja kutsukortteja on tarjolla joka lähtöön. Toisaalta monet lapset nauttivat osallistumisesta kutsujen ja koristeiden tekoon. Erityisen hauskaa lapsista on, jos juhlakalun vanhemmatkin pukeutuvat teeman mukaisesti. Ohjatut leikit ovat mukavia, mutta aikaa saa mielellään jäädä myös vapaaseen leikkiin ja yhdessäoloon. Perinteiset onginta, aarteenetsintä, aasinhäntä ja piiloleikki viehättävät vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen. Monet sopivat isommillekin lapsille. Ainakin aarteenetsinnästä saa haastavan sanaleikein, vieraskielisin viestein tai kuva-arvoituksin.

Yksinkertaista, mutta kivat koristeet

Synttärihumussa tarjoilut jäävät helposti sivurooliin, joten täydellisen kakun väkertämiseen ei kannata uhrata päiväkausia. Lapset kuitenkin pitävät hauskasti koristelluista tarjoiluista, joiden tekemiseen osallistuvat itsekin mielellään. Esimerkiksi muffinsit taipuvat moneksi. Vähällä vaivalla pääsee jäätelökakulla. Litran pakkauksista ja karkkikoristeista saa nopeasti koottua vaikkapa ritarilinnan tai näyttävän junan. Tai avaa keittiöön hodari- tai jäätelöbaari, josta lapset saavat itse tilata mieleisensä annoksen!

Kotona vai muualla?

Alle kouluikäiset lapset tuntuvat pitävän kotisynttäreistä. Kavereille on mukava esitellä kotia ja omia leluja. Kesäaikaan synttärit voi järjestää pihalla tai lähipuistossa, jolloin mahdollisten leikkien määrä moninkertaistuu. Tarjoilutkin hoituvat kätevästi piknikinä. Isommilla lapsilla synttäreiden viettäminen kodin ulkopuolella on suosittua, ja vaihtoehtoja löytyy kymmenittäin. Juhlapaikaksi voi valita esimerkiksi sisäleikkipuiston, museon, keilahallin tai muun urheilupaikan. Hintakaan ei tunnu kovalta, kun itse selviää niin vähällä jonkun muun hoitaessa tarjoilut, ohjelman ja jälkien siivouksen. Kotisynttäreillä lahjojen avaaminen rauhoittuu, kun ne jaetaan pulloa pyörittämällä. Lapsi, jonka kohdalle pullo pysähtyy, antaa sankarille lahjan. Tapa antaa vieraillekin pieni lahja on yleistynyt, mutta tästäkään ei tarvitse ottaa turhia paineita. Pieni saalis onginnasta tai ilmapallo riittää ainakin nuoremmille.

Viisi vinkkiä onnistuneiden synttäreiden järjestämiseen:
  • Suunnittele juhlaan pari takuuvarmaa leikkiä ja pari varaleikkiä
  • Muista tiedustella mahdollisista ruoka-aineallergioista jo kutsussa
  • Tarjoile myös jotain suolaista makeiden herkkujen rinnalla
  • Mieti, palkkaisitko vaikkapa tutun lastenvahdin avuksi kotisynttäreille
  • Pidä juhlat lyhyinä ja mainitse kutsussa juhlien päättymisaika
Iloisia synttärijuhlia!

Lähteet: Juttua varten haastateltiin useita kouluikäisiä lapsia ja heidän vanhempiaan pääkaupunkiseudulla. Alle kouluikäisinä asiantuntijoina toimivat helsinkiläisen päiväkoti Vironniemen viisivuotiaat.

Minna Kalajoki, toimittaja

Ahdistaako kaverilahjojen ostaminen? Oppi&ilon:n pyyhittävät puuhakirjat ovat edullisia ja pitkäikäisiä lahjoja. Ne voi tehdä, puuhkiä puhtaiksi ja tehdä uudestaan vaikka kuinka monta kertaa! Ja niistä ilahtuu niin lahjan saaja kuin hänen vanhempansakin!

Jaa artikkeli: