3

Vinkkejä vanhemmille

Näin lapsi oppii puhumaan

Jokainen lapsi oppii puhumaan omassa tahdissaan. Parhaiten lapsen puheenkehitystä voi tukea juttelemalla lapsen kanssa ja sanoittamalla ympäröivää maailmaa hänelle.

 

Mietityttääkö taaperon puheen kehitys? Lue vinkit, kuinka tuet puhumaan oppimista.

Alle 2-vuotias oppii uusia sanoja vauhdilla. Puheen oppiminen onkin yksi tärkeimmistä ikävaiheessa kehittyvistä taidoista. Kokosimme vinkit, joilla tuet puheen kehittymistä.

Miten puheen kehitys etenee 0–2-vuotiaalla?

Pieni vauva kommunikoi liikkeillä, eleillä ja ilmeillä. Jo kolmen kuukauden ikäinen voi äännellä ikään kuin kävisi keskustelua. Puolivuotias alkaa hapuilla puhetta ja vuoden ikäinen saattaa ilahduttaa esittelemällä ensimmäiset sanansa. Kun lapsi pyynnöstä vilkuttaa tai osoittaa lamppua, aikuinen tietää ymmärryksen puheesta olevan jo tuloillaan.

Moni puolitoistavuotias nimeää jo innoissaan asioita. Sanavarastossa on tässä vaiheessa yleensä noin viitisenkymmentä sanaa, vaikkei se puheesta vielä kuuluisikaan. Lasta onkin turha kiirehtiä puhumaan, vaikkei puhe alkaisi samaan aikaan ikätovereiden kanssa. Ymmärrystä on usein enemmän kuin ilmaisua: 2-vuotias voi tuntea yli 250 merkityksellistä sanaa, vaikka käyttäisi niistä muutamia kymmeniä. Kehitys ei aina kuulu heti, vaikka pään sisällä tapahtuu isoja asioita.

Into puhumiseen on usein kova ja yrittämään kannustaminen kannattaa, vaikkei aikuinen aina selvää kaikesta saakaan. Toisinaan lapsella on ihan oma kieli, joka perheen ulkopuolisille ei aukea ollenkaan. Silloin vanhemman rooli on antaa oikeasta kielestä mallia, sillä ymmärretyksi tuleminen on tärkeää.

Sanoita lapselle maailmaa, selosta arjen touhuja

“Nyt mennään kauppaan ostamaan maitoa. Laitetaan siniset sukat jalkaan.” Maailma muuttuu sanoiksi, kun asiat ja esineet sanotaan toistuvasti arjessa lapselle ääneen. Vaikka itsekseen puhuminen voi tuntua hassulta, sinulla on kiitollinen yleisö.

Puhumaan oppii nimittäin kuuntelemalla, sillä sanat pitää ymmärtää ennen kuin voi itse niillä kommunikoida. Pienikin vauva kuuntelee, kun hänelle puhutaan, ja sanat saavat merkityksiä useiden toistojen avulla. Lapsen oma ääntely alkaa sekin kehittyä kohti puhetta, kun hän huomaa aikuisten vastaavan ilmeillä, eleillä ja äänin.

Arkisen jutustelun lisäksi puheen kehitystä auttaa lapsen kanssa touhuaminen. Yhdessä lukeminen, kirjojen katselu, pelit, leikit, laulaminen ja lorut – lastenohjelmatkin kehittävät kieltä.

Kolme askelta oppimisen iloon – tue 0–2-vuotiaan puheen kehitystä

Pysähdy ihmettelemään
Oppiminen on helpompaa jos keskittyy. Jos lapsi innostuu jostain, pysähdy sinäkin ja ihmetelkää yhdessä maailmaa. Lähellä ja katsekontaktissa on helpompi rauhoittua kuulemaan sanoja.

Sanoita ja oivalluta
Sanoja voi nähdä, tehdä, kuulla ja koskettaa. Kerro lapselle, mitä hän tekee ja näkee. Miettikää yhdessä, mistä mikäkin asia mahtaa johtua.

Iloitse yhdessä
Rohkaise ja kannusta puhumaan, kun lapsi koskee tai näyttää jotain. Toista sana oikein, jos se ei ihan osu kohdalleen (korjata ei tarvitse kuitenkaan). Oppiminen on hauskaa, anna lapsen loistaa!

 


Tutustu puheenkehitystä tukeviin tuotteisiimme

Kurkkaa! Maatila -kuvasanakirja sopii aivan pienellekin vauvalle, mutta sen parissa viihtyvät myös taaperot ja leikki-ikäiset.
Mitä lehmä sanoo? Entä lammas tai ankka? Ja mikä saparohäntä kurkistaa heinäpaalien takaa? Kurkkaa! Maatila -kirjassa nimetään pikkueläimiä ja vastataan hauskoihin kysymyksiin. Sanavaraston lisäksi kirja kehittää hienomotoriikkaa. Itse liikuteltavat kuvaelementit tekevät oppimisen hauskaksi niin vauvalle kuin leikki-ikäisellekin. Toiminnallinen ensikirja viihdyttää perheen pienimpiä!

 

Riemuhetki -korteissa on 50 pienelle lapselle sopivaa tehtävää. Missä porkkana piileksii? Osaatko kuljettaa autot maaliin? Tehtävät kehittävät lapsen silmän ja käden yhteispeliä sekä tarkkaavaisuutta. Tehtävät ratkotaan sormella osoittamalla ja tunnustelemalla. Hauskaa puuhaa yhdessä perheen pienempien kanssa tai vaikka sisarusten kesken. Riemuhetki on ainutlaatuinen pienille lapsille suunniteltu tuote, jossa tehtävät tehdään kynän sijaan sormella. Puuhat kehittävät aisteja, havainnointia ja motoriikkaa.

 

 

Tutki pottaa -luukkukirja on täydellinen potta-apuri. Suloisten kuvien ja lempeän huumorin avulla lapsi pääsee eroon vaipoista… ja pikkuhiljaa mukaan alushousujengiin! Potalle opettelu on tärkeä ja odotettu merkkipaalu jokaisessa taaperoperheessä. Potta-aiheisista kirjoista on iloa niin pottatouhuihin tutustuttaessa kuin myöhemmin potalla istuskeltaessa. Yhteiset lukuhetket tuovat iloa ja kehittävät taaperon sanavarastoa. Luukkujen avaaminen kehittää pienten käsien hienomotoriikkaa.

 

 

 

Artikkelin lähteet:
Elina Hermanson, Kielen ja kommunikaation kehitys 2012, Duodecim Terveyskirjasto
Matti Huttunen ja Hannu Jalanko, Puheen ja kielen häiriöt lapsella 2017.

Avainsanat: lapsen kehitys
Kenelle: Vanhemmat


Lue seuraavaksi

Vinkkejä vanhemmille

Miten tuen lapsen puhumaan oppimista?

Videot

Miten tuen lapseni kehitystä?

Videot

Miten lapsi oppii?