3

Vinkkejä vanhemmille

Kannusta lasta oppimaan tutkimalla ja tekemällä

Jokaisessa lapsessa asuu pieni tutkija. Näin tuet lasta oppimaan tutkimalla, tekemällä ja oivaltamalla.

Tue taitoja: Kannusta lasta oppimaan tutkimalla ja tekemällä

Ilmapallo hankautuu hiuksia vasten ja kas, kohta hiukset törröttävät ilmassa. Tällaista on hankaussähkö ja vastakkaisten sähkövarausten vetovoima! Mutta miksi samankokoisista palloista vain toinen uppoaa veteen ja toinen kelluu? Siinäpä pähkinä purtavaksi.

Jokaisessa lapsessa asuu pieni tutkija. Uuden oppiminen innostaa lapsia, varsinkin jos taitoja saa opetella itse tutkimalla ja kokeilemalla. Kun oppiessa saa elämyksiä ja tehdä itse valintoja, oppimisen ilo vahvistuu. Katsomalla, matkimalla ja perässä tekemällä oppiminen onkin ihmiselle luontaista.

7–9-vuotias nauttii oivalluksista ja osaamisen tunteesta

Itse osaaminen on mahtava tunne niin lapselle kuin aikuisellekin. Eka- ja tokaluokkalaisen on helppo ymmärtää uusia asioita, joita hän voi itse nähdä, tuntea ja koskea. Näin opittu tieto muuttuu ymmärrettäväksi. Aisteja kannattaa siksi käyttää oppimisen tukena. Leikit, pelit, fyysinen toiminta ja erilaiset tavat luoda ja kokea itse antavat oivalluksia ja tuovat oppimisen iloa.

Taidot kehittyvät alakouluikäisillä vauhdilla. 7–9-vuotiaana lapsi alkaa jo hahmottaa esimerkiksi aiempaa paremmin aikaa: mikä on eilen, tänään ja huomenna. Koululaisen ajattelutaidot, kuten johdonmukaisuus ja päättelykyky, kehittyvät koko kouluajan. Erilaiset aivopähkinät ja ilmiöiden syiden pohtiminen onkin tässä iässä palkitsevaa.

Pieni koululainen on vielä hyvin konkreettinen ja kielellinen huumori on vasta nupullaan. Vitsit, lorut ja sanoilla leikittely kuitenkin innostavat. Sääntöjen noudattaminen on lapselle usein tärkeää ja käsitys oikeasta ja väärästä selkeä. Sadun ja todellisuuden raja voi silti toisinaan sekoittua, eikä metsäretkellä ole mahdotonta kohdata menninkäisiä.

Itse kokeileminen tukee oppimista

Mukeista, langasta ja klemmareista rakentuu puhelin. Mihin äänen kulkeutuminen perustuu, siitä on hauska keskustella. Oivallus ja vau-tunne ovat oppimisen luonnonvoimia, joita kannattaa hyödyntää. Innostus syttyy itse kokeilemalla ja toimimalla. Pöydän äärestä kannattaa siis nousta leikkimään, askartelemaan, tutkimusretkelle tai vaikka rakentamaan näyttelyä omista piirroksista.

Vanhempi voi auttaa taitojen kehittämisessä, kun periaatteen kertomisen lisäksi näyttää ensin itse ja harjoittelee yhdessä lapsen kanssa. Kun lapsi sitten rohkaistuu kokeilemaan itse, ei epäonnistuminenkaan haittaa. Tärkeintä on huomata, että uusia asioita voi oppia.

Kolme askelta oppimisen iloon – kannusta 7–9-vuotiasta kokeilemaan ja tutkimaan

  1. Anna lapsen tehdä itse arjen askareitaKun saa tehdä itse, oppi jää paremmin mieleen. Anna lapsen tehdä arjen askareita oli se sitten ruoanlaittoa tai ruuvin ruuvausta. Vastuun saamisen tunne kasvattaa itsetuntoa ja uskoa omaan osaamiseen.
    Pakkasessa itse jäädytetty mehujää kertoo, miten vesi muuttuu kiinteäksi jäätymällä. Lettutaikina muuttuu letuiksi paistamalla. Mahdollista keittiön sotkua suurempi asia on, että lapsi oppii syy- ja seuraussuhteita sekä uusia taitoja, joista iloita. Paistinpannulle jäänyt palanut lettukaan ei haittaa, sillä lieden jälkilämpö on silloin tullut tutuksi.
  2.  Tee ulkoilusta oivallusten retki Lapsen ja aikuisen yhteinen ulkoilu voi olla myös leikkimällä oppimista. Luontoretkellä kasvien tunnistuksesta voi tehdä lapsille tehtävän: bongaa ja kerää viisi kasvia. Kasvioita kerätään taas kouluissakin, joten tunnistamistaidoista on hyötyä opinnoissakin. Suunnistamista ja ilmansuuntia voi opetella geokätköilemällä. Mutta mistä tietää, missä on itä ja länsi, mistä aurinko nousee ja minne se laskee?
  3. Muuta hankala helpoksi konkretian avullaMiten kengännauhat oppisi solmimaan? Tuntuuko matematiikka hankalalta? Leikin ja konkretian kautta vaikeatkin asiat hahmottuvat ja jäävät mieleen helpommin. Rusettia ei heti tarvitse tehdä kenkään, sen voi solmia silkkinauhalla nallen kaulaan. Arjen matematiikassa auttaa vaikkapa klassinen jäätelönjakotehtävä: kun jaat jäätelön kolmeen osaan, sinä saat kolmanneksen ja 2/3 menee muille. Myös palikoista on apua monen laskutehtävän ymmärtämiseen ja hahmottamiseen. Niistä näkee suoraan, että 2+3 ja 3+2 on sama asia, sillä tuloksena on yhtä suuri kasa palikoita.

Lähteinä on käytetty MLL:n Vanhempainnetti Lapsen kasvu ja kehitys 7–9 v -sivustoa sekä Opinkirjon tiedekasvatusvinkkejä tiedekerhoille.

 

Avainsanat: lapsen kehitys
Kenelle: Vanhemmat


Lue seuraavaksi

Minä osaan

Lukemaan opettelua - open vinkit vanhemmalle

Puuhavinkit

Metsäretkelle leikkimään ja oppimaan – nappaa talteen seitsemän vinkkiä!

Minä osaan

Ohjelmoinnin perusteiden osaaminen on uusi lukutaito