Tietoa aikuisille | Missä ärrä pärisee?

Missä ärrä pärisee?

R-äänteen etsiminen voi vaatia pitkäjänteistä työtä, mutta sinnikkyys palkitaan.

Pienet äännevirheet lapsen puheessa korjaantuvat yleensä kotikonstein. Tärkeintä on harjoitella yhdessä ja iloisesti.

Pienen lapsen puhetta ymmärtävät usein vain tutut ihmiset. Äännevirheet ovat yleisiä vielä leikki-ikäisten puheessa. Viskari- ja eskari-iässä puhe on yleensä jo selkeää, mutta vaikeimmat äänteet, kuten r ja s saattavat jäädä uupumaan lapsen puheesta. ”R ja s vaativat kielen kärjen äärimmäisen tarkkaa hallintaa ja hienovaraista liikettä”, kertoo puheterapeutti Marita Haukilehto.

Ärrää ja ässää on helppo harjoitella kotioloissa. Monilla lapsilla herkkyyskausi opetella äänteitä ajoittuu 5-6-vuoden ikään. Yleensä aika on kypsä ärrän ja ässän opettelulle, kun helpommat äänteet l ja t ovat hallussa. Kielen liike on saman tyyppinen kaikissa näissä äänteissä.

Ennen ärräkoulua kotona kannattaa kuitenkin käydä ammattilaisen, esimerkiksi puheterapeutin, vastaanotolla. Sinne saa tarvittaessa lähetteen oman neuvolan kautta.

”On tärkeää selvittää, mistä äännevirhe johtuu. Joskus taustalla ovat fysiologiset syyt, esimerkiksi liian kireä kielijänne, suun lihaksiston heikkous tai kielen liikkeiden kehittymättömyys. Ammattilainen osaa arvioida, milloin ja miten äänteitä kannattaa harjoitella”, Haukilehto sanoo.

Hammaspesulla harjoitellaan

Kaikkein tärkein muuttuja on lapsen oma motivaatio. Joskus lapsi huomaa itse, että sanoo osan äänteistä eri tavalla kuin kaverit. Tällöin halu oppia saattaa olla suuri.

Ennen kuin itse harjoittelu alkaa, vanhemmalla ja lapsella pitää olla yhteisymmärrys siitä, että yhdessä ollaan tekemässä tärkeää juttua.

”Vastuu harjoittelusta on aikuisella, mutta on hyvä, jos lapsi voi päättää itse esimerkiksi siitä, mihin aikaa päivästä harjoituksia tehdään tai missä järjestyksessä äänteitä harjoitellaan”, Haukilehto sanoo.

Treenauksesta kannattaa tehdä lapselle niin hauskaa kuin mahdollista. Pieniä kieliharjoituksia voi liittää vaikkapa peli-illan yhteyteen: aina kun Afrikan tähdessä löytyy tyhjä pelimerkki, täytyy sanoa ääneen yhdessä sovittu äänneloru. Automatkoilla on ehkä aikaa toistaa harjoituksia yhdessä.

Jos lapsi suhtautuu harjoitteluun todella vastentahtoisesti, voi olla paikallaan ottaa aikalisä ja yrittää uudella innolla vaikka kuukauden kuluttua.

Myös pelkkä suun lihasten harjoittaminen on tärkeää. Pillimehun imeminen suppusuulla tai napakka purskuttelu hampaidenpesun yhteydessä vahvistavat suun lihaksia.

”Hampaiden pesu on luonteva aika myös varsinaisille äänneharjoituksille. Silloin niitä tulee tehtyä säännöllisesti”, Haukilehto vinkkaa.

Vähän mutta usein

Nykytutkimuksen mukaan äännevirheet korjaantuvat tehokkaimmin tavu- ja puheharjoituksilla. Ärrää etsitään d-kirjaimen avulla. Norsu askeltaa painavilla jaloillaan TU-DUM, TU-DUM, tai lintu sirkuttaa nopeaan tahtiin TI-DI-TI-DI-TI-DI.

Äänteiden oppiminen vaatii sinnikkyyttä. On yleistä, että säännölliselläkin harjoittelulla ärrä alkaa päristä oikeassa paikassa vasta kuukausien kuluttua. Pari-kolme viiden minuutin mittaista harjoituskertaa päivässä on tehokkaampaa treeniä kuin yksi pitkä harjoitus harvemmin.

Puuttuva äänne voi löytyä yhtäkkiä kaikkiin sanoihin tai vähitellen, ensin pehmeämpänä ja sitten selkeänä.

”Jokainen onnistunut harjoitus on kehumisen paikka ja edistysaskeleita kannattaa hurrata yhdessä oikein kunnolla”, Haukilehto neuvoo.

Kotiharjoittelun tueksi on mahdollista hankkia myös mukava puuhakirja, joka sisältää puheterapeutin laatimia harjoituksia kotikäyttöön. Tutustu ja tilaa Ärrän kierrän - Opi R, S ja D! -puuhakirja!

Jaa artikkeli: