Tietoa aikuisille | Metsässä liikkuminen vahvistaa lapsen kehitystä

Metsässä liikkuminen vahvistaa lapsen kehitystä

metsäretki

Miltä tuuli tuntuu poskella? Millaisia ääniä metsässä kuuluu ja miltä metsä tuoksuu? Millaista on liikkua lähiympäristössä? Löydätkö oravan nakertaman kävyn? Entä muita eläinten jälkiä? Ota selvää ja lähtekää ulos lähimetsään tutkimaan, kuulemaan, näkemään, haistelemaan ja kokemaan eri aisteilla mitä luonto voi antaa meistä jokaiselle. Se on parhaimmillaan suuri oppimiskokemus ja seikkailu!

Miksi metsään?

Metsässä liikkuminen vahvistaa lapsen kehitystä monipuolisesti. Maaston monimuotoisuus kuten ylä- ja alamäet sekä korkeuserot harjoittavat muun muassa lapsen tasapainon kehittymistä. Karkeamotoriikka (isot lihakset) kehittyy maaston ollessa sopivan haastava ja liikkumaan kannustava. Metsä ympäristönä kehittää kaikkia lapsen aisteja; näkö-, kuulo-, tunto- ja hajuaistiakin. Jopa makuaistia, jos löytää käenkaalin eli ketunleivän tai syksyllä makoisia marjoja. Aikuisen on hyvä opettaa lapselle miten metsässä, tai missä tahansa muuallakin, liikutaan ja mitä sieltä saa syödä ja mitä ei. Myrkyllisten sienien kuten puna- ja valkokärpässienten tunnistaminen on myös turvallisuuskysymys.

Metsä mielikuvituksen ja leikin lähteenä

Metsä ja luonto tarjoavat leikille monia hyviä edellytyksiä. Lapsi saa käyttää mielikuvitusta, kekseliäisyyttä ja luovuutta rakennellessaan luonnonmateriaaleista erilaisia hahmoja, eläimiä ja leikkivälineitä. Majan rakentaminen on monelle lapselle mielenkiintoista puuhaa. Majan sisälle pääsee syömään eväitä sekä vaikkapa lukemaan tai kertomaan tarinoita. Kaatunut puunrunko houkuttaa lasta kiipeämään sen päälle leikkimään. Kannon päältä voi laskea puun vuosirenkaat ja saadaan selville puun iän. Näin harjoitellaan samalla laskemista. Isompien lasten kanssa geokätköily on hauskaa ulkoilupuuhaa. Siinä piilotetaan ja etsitään geokätköiksi kutsuttuja rasioita maastosta kännykän tai GPS-paikantimen avulla.

Metsä tekee hyvää!

Metsässä liikkumisella on myös terapeuttinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin. Tänä päivänä elämä tuntuu aika ajoin hyvinkin hektiseltä. Aikuisen lisäksi myös lapsella voi olla stressiä. Lapsen stressinsäätelykyky ei ole valmis, se kehittyy ja vahvistuu koko lapsuuden ajan. Metsän rauhallisuus ja kokonaisvaltaisuus saattavat olla lapselle hyvinkin rauhoittava kokemus. Luonnossa liikkuessa rentoutumisen ja voimien keräämisen lisäksi saa mitä parhainta liikuntaa. Metsä tarjoaa lapselle mielihyvää, raikasta ilmaa, kokonaisvaltaisia elämyksiä ja tärkeitä yhdessä jaettuja kokemuksia, jotka kaikki tuottavat iloa lapsen elämään. Tärkeätä on varata riittävästi aikaa kiirehtimättä. Lapsuuden luontokokemukset ovat myös tärkeitä myöhemmän iän luontosuhteen rakentumiselle.

Kun metsään haluat mennä nyt…

Kun lähdette metsä- tai luontoretkelle, niin ottakaa mukaan säähän ja maastoon sopivat vaatteet, eväät, istuinaluset ja roskapussi mahdollisille roskille. Kiikarista, luupista tai suurennuslasista on iloa ja apua havaintojen tekemisessä, tutkimisessa ja oppimisessa. Luuppi tai suurennuslasi sammalmättäällä avaa oven aivan toisenlaiseen maailmaan. Kamera tallentaa ikimuistoisia kokemuksia ja hetkiä. Luonto on erilainen eri vuodenaikoina. Miltä luonnossa tuoksuu keväällä, entä syksyllä? Mitä eroja voi löytää samasta paikasta eri vuodenaikoina? Lähdetään yhdessä metsään tutkimusmatkalle! Iloisia hetkiä luonnossa!

Saana Söderlund

Oppi&ilon Luontoretki –avaimenperäpakassa kerrotaan Suomen luonnossa kasvavista puista, kukista, sienistä ja marjoista. Pakassa on paljon tietoa ja vinkkejä luonnontutkimiseen yhdessä lapsen kanssa. Kätevän kokoinen, avaimenperällä varustettu pakka on kätevä kiinnittää reppuun mukaan.
Oppi&ilon Eläimellistä menoa -puuhakorteissa on tutun kynäpuuhan lisäksi runsaasti tietoa suomalaisista eläimistä.

Lisätietoa aiheesta:
Luontoliitto Suomen luonnonsuojeluliitto Suomen latu
Muuta aiheeseen sopivaa:
Metsäräppi Mennäänkö metsään - Koulu Kaikkialla Metsä oppimisessa Geokätköily Virtuaalinen metsäkävely

Jaa artikkeli: