3

Minä osaan

“Meillä oli kaksi aivan erilaista koulun aloitusta”

Ekaluokan alkaessa Tiina Arposta jännitti eniten, löytyykö koulusta lapsille kivoja kavereita. Lapselle on iso asia mennä eri kouluun kuin tutut esikoulukaverit.

“Minä menen ensi vuoden jälkeen ekalle”, ilmoitti Muita ihania -blogista ja -kirjoista tunnetun Tiina Arposen neljävuotias äskettäin. Ruupertti siirtyy syksyllä vasta päiväkodin viskariryhmään, mutta odottaa jo innoissaan kahden vuoden päästä alkavaa koulua.

Tiinan kolmesta lapsesta kaksi vanhinta on jo koulussa. 12-vuotias Miela-Ruusa, Miisu, on menossa kuudennelle luokalle ja kahdeksanvuotias Runo aloittamassa toisen luokan. Koulun alku on ollut molemmille mieluinen ja odotettu tapahtuma, joka taisi jännittää äitiä enemmän kuin lapsia.

“Koulun alku ei ole varsinaisesti pelottanut, koska olen luottanut lapsiin ja kouluun. Eniten on mietityttänyt, miten erilaiseksi arki muuttuu koulun myötä ja löytäväthän lapset kivoja kavereita”, Tiina sanoo.

Eskarilainen on melkein kuin koululainen!

Tiinan jännitystä on helpottanut tieto, että lapsilla on hyvät koulut ja opettajat.

“Arvostukseni opettajia kohtaan on kova. Olen itsekin nähnyt sijaisena, millaista koulussa voi olla. Jo se, että lapsilla menee hyvin ja on kivaa luokkahuoneessa, on onnistuminen ja iso asia kaikkien kannalta.”

Nykyisen esikoulun merkitys tuli Tiinalle tutuksi vasta omien lasten kautta.

“Kun itse menin ekalle, koulun aloitus oli iso juttu. Sen sijaan en muista samaa tunnetta esikoulusta. Nykyisin lasten päiväkotiura kuitenkin loppuu jo siihen, kun eskari alkaa. Eskari on melkein kuin koulu: sieltä ei saa olla poissa ja siellä opetellaan koululaisen perustaitoja viittaamisesta alkaen. Runo oppi lukemaankin eskarissa”, Tiina kertoo.

Eskarista tutut kaverit ovat ekaluokkalaiselle iso asia

Ekaluokalle mennessään Runo tunsi koulustaan vain muutaman lapsen. Vaikka koulun alku vielä kesällä jännitti, ei jännityksestä näkynyt ensimmäisenä koulupäivänä enää häivääkään.

“Runo muuttui isoksi pojaksi kesän aikana”, Tiiina sanoo.

Vaikka Runo on koulussa monen kaveri, aivan eskarikavereiden kaltaisia ystäviä ei koulusta vielä ole löytynyt.

“Miisulla taas meni koko eskariryhmä samalle luokalle, ja moni lapsista oli tuntenut toisensa jo kaksivuotiaasta. Nyt kutoselle mennessä luokka on edelleen aika lailla sama. Meillä on siis ollut kaksi aivan erilaista koulun aloitusta – toisessa on tunnettu muita lapsia entuudestaan ja toisessa ei.”

Koulumatka kuljetaan itse, jouluksi toiveena uusi reppu

Tiina Arponen asuu lastensa kanssa Helsingin kantakaupungissa, mutta Miela-Ruusa ja Runo käyvät keskenään eri kouluja hieman eri puolella kaupunkia.

“Runon koulu on lähellä. Yksi suora kadunpätkä ja kaksi tien ylitystä. Hän sanoi melkein heti, että voi itse mennä kouluun, mutta itseäni huoletti, osaako hän varmasti. En ole antanut hänen pitää puhelinta mukana joka päivä, koska mielestäni ekaluokkalainen ei tarvitse puhelinta”, Tiina sanoo.

Sen sijaan Tiina sanoo halunneensa ostaa Runolle uuden repun koulun alkuun, mutta Runo ei halunnut luopua vanhasta hyvästä jäätelörepustaan.

“Mun lapset on just sellaisia kuin ovat, ja he pukeutuvat niin kuin haluavat. Koulussa on kuitenkin omat juttunsa. Alun jälkeen Runo ei ole halunnut pukeutua ihan niin värikkäästi kuin aiemmin, kun hän huomasi, että muut pojat pukeutuvat paljon harmaaseen. Joululahjaksi hän toivoi uutta vähemmän värikästä reppua”, Tiina sanoo.

Reippaallekin koululaiselle iskee joskus iltakiukku

Tiinasta on hauskaa nähdä lapsissa muutos, kun koulu alkaa.

“Selkä on suorassa ja lapsi on ylpeä koululaisen repustaan. Varsinkin alkuun molemmat lapset ovat myös pitäneet huolen tavaroistaan. Itsekin olen ollut ylpeä, kun oma lapsi on jo iso. Samalla koulun alku on melko raskasta aikaa. Lapset ovat väsyneitä muutoksista ja heille saattaa tulla ekstra-kiukkua illalla, kun on päivällä skarpannut niin paljon.”

Tiina uskoo, että lasten innostunut suhtautuminen kouluun on ollut kivojen eskariryhmien ja isompien koulusta innostuneiden lasten ansiota. Ruuperttikin puhuu koko ajan siitä, milloin pääsee kouluun. Tiina ei halua kohdella lapsiaan eri tavoin esikoisen, keskimmäisen ja kuopuksen rooleissa. Kun perheessä on kolme eri-ikäistä lasta, rooleja ei kuitenkaan voi täysin välttää.

“Voi olla, että jännitän Ruupertin kouluun menoa enemmän kuin muiden. Ensimmäisen kohdalla sitä odottaa, millainen kehitysvaihe lapselle tulee seuraavana. Toinen lapsi menee tavallaan ensimmäisen siivellä, kun tietää jo, mistä on kysymys. Kolmannen kohdalla saattaa sitten iskeä kaikista eniten huoli siitä, miten lapsi pärjää, Tiina sanoo.

“Vielä tässä on aikaa. Molempina kertoina olen silti ollut yllättynyt. Että nytkö se koulu jo alkaa!”

Tutustu tuotteisiin

Kouluunmenijä-puuhakortit Kouluumenijä -puuhakortit

Lapset kehittyvät ja saavuttavat koulussa tarvittavia taitoja eri tahdissa. Tähän puuhakorttipakkaan on kerätty asioita, jotka tukevat lapsen kouluun menoa. Hauskoissa tehtävissä harjoitellaan kirjaimia ja lyhyitä sanoja, kellonaikoja ja numeroita ja ratkotaan salakoodeja. Tiedollisten ja taidollisten valmiuksien lisäksi koululaisuuteen kuuluvat myös sosiaaliset taidot ja tunnetaidot. Korttipakan lopussa lapsi pääsee itse arvioimaan kaveri-, työskentely-, tunne- ja rohkeustaitojaan. Pakkaus sisältää poispyyhittävän tussin. Ei haittaa, vaikka kaikki tehtävät eivät heti onnistuisikaan. 6–8-vuotiaalle.

Kohti koulua -puuhakirja Pyyhittävä Kohti koulua -puuhakirja

Pyyhittävän Kohti koulua -puuhakirjan monipuoliset ja mukaansatempaavat tehtävät valmistavat lasta koulutielle. Harjoitellaan hahmottamista, tutustutaan numeroihin ja kirjaimiin, pelaillaan ja puuhaillaan. Tehtävät on laadittu sellaisista aihepiireistä, jotka lapsen olisi hyvä osata aloittaessaan ensimmäisellä luokalla. Pyyhittävien Oppi&ilo-puuhakirjojen mukana on tussi, jolla tehtävät voi tehdä yhä uudelleen. Tussin jälki pyyhitään pois kuivalla paperilla. Tusseja on saatavilla myös erikseen, erivärisinä. 5–7-vuotiaalle.

 

Kenelle: Vanhemmat


Lue seuraavaksi

Vinkkejä vanhemmille

Ekaluokka alkaa, oletko valmis? – 8 vinkkiä vanhemmalle koulun alkuun valmistautumiseen

Minä osaan

Yksin kotona - kääk ja jee!